HemNyheterAuto MCU med omfattande programvara

Auto MCU med omfattande programvara

S32K3 utökar NXP: s S32-bilplattform från gateway och domänkontroll till zonkontroll och kantnoder.

Dessutom möjliggör det återanvändning av programvara bland flera applikationer för att minska komplexiteten i utvecklingen av fordonsprogramvara och underlätta bördan för Tier 1 och biltillverkare.

S32K3-säkerhetslösningen inkluderar maskinvarusäkerhetsmotorn, utformad för att förutse ISO / SAE 21434-standarden som fortfarande är under utveckling och framtida OEM-krav.


Utöver hårdvaran tillhandahåller NXP sin egen firmware- och kryptodrivrutin som syftar till att minska kostnaderna och komplexiteten för att samarbeta med tredjepartsleverantörer.

Firmware maximerar maskinvarans säkerhetsmotorns prestanda, blockerar oseriös åtkomst för att skydda säkerhetsundersystemets integritet och kan uppgraderas i fält för att hantera utvecklande cybersäkerhetshot.

Kunderna kommer att dra nytta av S32K3s systemnivå när det gäller funktionell säkerhet inklusive säkerhetsramprogramvara, ett centralt självtestbibliotek och hårdvarufunktioner inklusive låsstegskärnor och klock- / effekt / temperaturmonitorer som underlättar överensstämmelse med ISO 26262-kraven.

Dessutom tillkännages S32K3 med NXP FS26 säkerhetsströmhantering IC. Kombinationen inkluderar mjukvarudrivrutinen, referensdesignen och den gemensamma säkerhetsdokumentationen för att ytterligare påskynda tidslinjer för kundutveckling för säkerhetsapplikationer.

Det unika RTD-paketet (Real Time Drivers) kombinerar drivrutiner på låg nivå för både AUTOSAR och egen programvaruarkitektur. Detta ger plattformsanvändning till Tier1 och biltillverkare som inte längre behöver behålla separata arkitekturer.

RTD-paketet är tillverkat och uppfyller ISO 26262-standarden, vilket kan minska tiden som krävs för validering av kundkod.

S32K3 är utformad för säkra uppdateringar av mjukvara över luften. Den smarta minnesdesignen gör det möjligt att ladda ner uppdateringar under normal körtid, medan automatisk adressöversättningsfunktion eliminerar behovet av programkonfigurering.

Tillsammans möjliggör dessa funktioner en omedelbar övergång till den nya programvaruversionen efter återställning, och den ursprungliga programvaran bevaras som ett återställningsalternativ.

S32K3-familjen erbjuder skalbarhet från 512 KB-8 MB flash med upp till 3 Cortex M7-kärnor. Dessutom är det den första NXP MCU som erbjuder det banbrytande MaxQFP-paketet som minskar fotavtrycket jämfört med en standard QFP med upp till 55%.

S32K3s kombination av skalbar hårdvara och lättanvänd programvara syftar till att påskynda innovation för nästa generations fordonsfunktioner.

Tekniska prover, utvärderingskort och ett mjukvarupaket för den första produkten i S32K3-familjen finns nu tillgängliga för alfakunder. Produktionen av blyanordningen är planerad till fjärde kvartalet 2021.